Posted by on 19 kwietnia 2018

Wiadomo jednak, że sód odgrywa kluczową rolę w prawidłowej fizjologii człowieka35, a aktywacja układu renina-angiotensyna-aldosteron 36, 37 następuje, gdy spożycie sodu spada poniżej około 3,0 g na dzień. W poprzednich badaniach wykazano związek między spożyciem sodu a chorobą sercowo-naczyniową lub zgonem w kształcie litery J. Niektóre z tych badań obejmowały uczestników o wysokim ryzyku sercowo-naczyniowym13,14 i były podatne na uprzedzenia z przyczyn odwrotnych. Odwrotna przyczynowość może wystąpić, gdy osoby z wcześniejszą chorobą sercowo-naczyniową lub zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym zmniejszają spożycie sodu z powodu choroby lub zaleceń lekarskich. W badaniu PURE zdecydowana większość uczestników nie miała w przeszłości chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż cukrzyca i choroby układu krążenia były częstsze w grupie uczestników z niskim szacunkowym wydalaniem sodu, ci uczestnicy mieli podobny ogólny średni INTERHEART Modifiable Risk Score, 32 w porównaniu z tymi, którzy mieli umiarkowane oszacowane wydalanie sodu. Co więcej, wykluczenie uczestników z wcześniejszą chorobą sercowo-naczyniową lub rakiem, cukrzycą lub obecnym paleniem tytoniu i wykluczeniem tych, którzy mieli zdarzenia w ciągu pierwszych 2 lat obserwacji, nie zmieniło w istotny sposób naszych wyników. Niemniej jednak uznajemy, że przyczyna odwrotna nie może być całkowicie wykluczona i może częściowo uwzględniać zwiększone ryzyko obserwowane w grupie uczestników o niskim szacunkowym wydalaniu sodu.17
Stwierdziliśmy również, że wyższe szacunkowe wydalanie potasu wiązało się z niższym ryzykiem złożenia zgonu i poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Małe, randomizowane z grupą kliniczną, kontrolowane badanie, w którym uczestnicy zwiększali spożycie potasu i zmniejszali wysokie spożycie sodu poprzez stosowanie soli wzbogaconej w potas, wykazywali zmniejszenie śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych wśród osób przypisanych do grupy z wyższym poziomem potasu i mogą służyć jako szablon dla większych, ostatecznych badań.38 Zwiększone spożycie potasu może zmniejszyć ryzyko zgonu i chorób sercowo-naczyniowych poprzez jego wpływ na ciśnienie krwi, lub może po prostu być markerem zdrowych wzorców żywieniowych, które są bogate w potas (np. wysokie spożycie owoce i warzywa) .39 W naszej analizie związek pomiędzy wydalaniem potasu a wynikiem złożonym został złagodzony po dostosowaniu do spożycia owoców i warzyw oraz ciśnienia krwi.
Jednym z potencjalnych ograniczeń naszego badania jest to, że nasza zwalidowana metoda szacowania spożycia sodu i potasu stosowała oszacowany na podstawie formuły szacunek 24-godzinnego wydalania z moczem, a nie faktyczny 24-godzinny zbiór moczu. Ta kwestia, która odnosi się również do badania przeprowadzonego przez badaczy PURE Mente i wsp.26, dotyczących związku pomiędzy szacunkowym wydalaniem sodu a ciśnieniem krwi, jest omówiona dalej w tym artykule.
[podobne: wkładki ortopedyczne, ortopeda Wrocław, wyposażenie stajni ]

Powiązane tematy z artykułem: ortopeda Wrocław wkładki ortopedyczne wyposażenie stajni

Posted by on 19 kwietnia 2018

Wiadomo jednak, że sód odgrywa kluczową rolę w prawidłowej fizjologii człowieka35, a aktywacja układu renina-angiotensyna-aldosteron 36, 37 następuje, gdy spożycie sodu spada poniżej około 3,0 g na dzień. W poprzednich badaniach wykazano związek między spożyciem sodu a chorobą sercowo-naczyniową lub zgonem w kształcie litery J. Niektóre z tych badań obejmowały uczestników o wysokim ryzyku sercowo-naczyniowym13,14 i były podatne na uprzedzenia z przyczyn odwrotnych. Odwrotna przyczynowość może wystąpić, gdy osoby z wcześniejszą chorobą sercowo-naczyniową lub zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym zmniejszają spożycie sodu z powodu choroby lub zaleceń lekarskich. W badaniu PURE zdecydowana większość uczestników nie miała w przeszłości chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż cukrzyca i choroby układu krążenia były częstsze w grupie uczestników z niskim szacunkowym wydalaniem sodu, ci uczestnicy mieli podobny ogólny średni INTERHEART Modifiable Risk Score, 32 w porównaniu z tymi, którzy mieli umiarkowane oszacowane wydalanie sodu. Co więcej, wykluczenie uczestników z wcześniejszą chorobą sercowo-naczyniową lub rakiem, cukrzycą lub obecnym paleniem tytoniu i wykluczeniem tych, którzy mieli zdarzenia w ciągu pierwszych 2 lat obserwacji, nie zmieniło w istotny sposób naszych wyników. Niemniej jednak uznajemy, że przyczyna odwrotna nie może być całkowicie wykluczona i może częściowo uwzględniać zwiększone ryzyko obserwowane w grupie uczestników o niskim szacunkowym wydalaniu sodu.17
Stwierdziliśmy również, że wyższe szacunkowe wydalanie potasu wiązało się z niższym ryzykiem złożenia zgonu i poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Małe, randomizowane z grupą kliniczną, kontrolowane badanie, w którym uczestnicy zwiększali spożycie potasu i zmniejszali wysokie spożycie sodu poprzez stosowanie soli wzbogaconej w potas, wykazywali zmniejszenie śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych wśród osób przypisanych do grupy z wyższym poziomem potasu i mogą służyć jako szablon dla większych, ostatecznych badań.38 Zwiększone spożycie potasu może zmniejszyć ryzyko zgonu i chorób sercowo-naczyniowych poprzez jego wpływ na ciśnienie krwi, lub może po prostu być markerem zdrowych wzorców żywieniowych, które są bogate w potas (np. wysokie spożycie owoce i warzywa) .39 W naszej analizie związek pomiędzy wydalaniem potasu a wynikiem złożonym został złagodzony po dostosowaniu do spożycia owoców i warzyw oraz ciśnienia krwi.
Jednym z potencjalnych ograniczeń naszego badania jest to, że nasza zwalidowana metoda szacowania spożycia sodu i potasu stosowała oszacowany na podstawie formuły szacunek 24-godzinnego wydalania z moczem, a nie faktyczny 24-godzinny zbiór moczu. Ta kwestia, która odnosi się również do badania przeprowadzonego przez badaczy PURE Mente i wsp.26, dotyczących związku pomiędzy szacunkowym wydalaniem sodu a ciśnieniem krwi, jest omówiona dalej w tym artykule.
[podobne: wkładki ortopedyczne, ortopeda Wrocław, wyposażenie stajni ]

Powiązane tematy z artykułem: ortopeda Wrocław wkładki ortopedyczne wyposażenie stajni